21 Temmuz 2016 Perşembe




HER GÜN BİR KALİTE STANDARDI







ISO Nedir

     Uluslararası Standartlar Kuruluşunun kısaltılmış ingilizce baş harflerinden oluşan standartları kodlama adıdır. Yani,  International Organization for Standardization. Uluslararası standardizasyonu sağlamak uluslar arası standartlar oluşturmak amacıyla 23 şubat 1947 tarihinde ISO 135 ülkeden ulusal standart kuruluşlarının katılımıyla kurulmuştur ve şu anda 179 un üzerinde bir üye katılımıyla yönetilmektedir. Ülkemiz Kuruluşu olan TSE, Türk Standartları Enstitüsü' de ISO' nun yönetim kurulunda görev almaktadır.

     ISO, Uluslararası ticareti ve ticaret hacmini arttırmak , tedarikçi-işletme ve müşteri arasındaki güveni oluşturmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. ISO ilk standardını 1987 yılında yayınlamıştır.

ISO 9000:2008 STANDART SERİSİ NEDİR?

     Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO-International Organization for Standardization, Bkz. ISO NEDİR?)Seriye ait 2 adet standart üretilmiş olup Kalite Yönetim Sistemi' ni şartlarını ve yapısını anlatan, kurulumun gerçekleşirildiği temel standart ISO 9000 / ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi - Şartlar standartıdır.

     Yardımcı Klavuz Standart ise ISO 9000 / ISO 9004:2008 STANDARTIDIR. Bu standartların temel amacı işletmelerde disiplinli bir yapı kurarak tecrübe edilmeden, deneme-yanılma metodları uygulamadan kurumsal bir yönetim yapısına kavuşmaktır.

     Standart tüm işletme süreçlerine uygulanmakta ve her adımda işletmenin prosedürlerle, talimatlarla, politikalarla, hedeflerle, planlarla rota çizerek uygun yapıda çalışmasını, işletme müdürü/sahibi olmasa bile işletmenin yoluna devam etmesini sağlayan disiplinli bir yapı oluşturur.


Yani;
Planlanmış,
Uygulanmış,
Kontrol edilmiş,
ölçülüp analiz edilebilir bir işletme yönetimini oluşturmak amaçlanmıştır. (Bu uygulamaya P-U-K-Ö döngüsü tanımını yapmaktayız.)




ISO 9001:2008 NEDİR?


     Ürün veya hizmetin üretimden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen dönemde müşteri istek ve beklentilerini(kalite) süreklilik sağlayacak şekilde proseslerinde disiplinli bir şekilde işleyerek müşteriye ulaşmasını temin eden Kalite Yönetim Uygulamalarının tümüne ISO 9000 / ISO 9001:2008 Standardı denir.

     ISO 9000 / ISO 9001:2008 Standardının temel odağı müşteridir. Müşteri memnuniyetine uygun çalışılmasını hedefler, ona yönlendirir.
"Müşteri velinimetimizdir" bilinen ilkemize bu uluslar arası standartta sahip çıkmış ve her işin müşteri isteklerine uygun şekilde oluşturulmasını istemiştir.
Kalitenin tanımına bakacak olursak;
Müşteri istek ve beklentilerinin karşılanma kaabiliyetlerinin tümü' dür ilkesi, kalite yönetim sistem standartının  (ISO 9001:2008) ulaşmak istediği ve işletmelerinde çalışma medotlarını bu kurallara uydurabilmelerini sağlamaya çalıştığı yadsınamaz gerçektir.

     ISO 9000 / ISO 9001:2008 Standardı organik bir yapıya kavuşturulmuştur ve her 5 (beş) yılda bir güncellenmektedir. Standardın ismindeki 2008 numaralandırması da 2008 yılında yapılan en son güncellemeyi ifade eder. Standartlar her beş yılda bir revize edilerek iyileştirmelere ve geliştirmelere tabi tutularak işletme kalite yönetim sistemlerinede eksiksiz katkıda bulunmalarını sağlamayı isterler.

     ISO 9000 / ISO 9001:2008 Standardı her türlü işletmeye kurulabilir ve uygulanabilir bir yapıda oluşturulmuş bir standart olup, Makine, Kimya, Gıda, Üretim, Ar-Ge, Temizlik, Güvenlik, Sağlık, Enerji, Uzay, Havacılık, Otomotiv, İthalat, İhracat ve daha bir çok sektöre yani VERGİ LEVHASI olan HER KURULUŞA UYGULANABİLİR.



KAYNAKÇA
1.http://www.belgelendirme.com.tr/

19 Temmuz 2016 Salı








HER GÜN BİR KALİTE STANDARDI



ISO TS 16949 NEDİR

   Otomotiv sektörüne yönelik Kalite Yönetim Sistemidir. TS 16949 Kalite Yönetim Sistemi ISO 9000 / ISO 9001 sistemi üzerine kurulan Otomobil üreticilerinin özel isteklerini tanımlayan bir sistemdir.

   ISO 16949 standardı global otomotiv endüstrisi için ISO Technical Committee-TC 176 tarafından oluşturulmuştur. FORD,GM ve CHRYSLER’in hazırladığı QS 9000, Alman VDA6.1, Fransız EAQF ve İtalyan AVSQ standartlarını içerisinde kapsamaktadır.

   ISO9000 standartı temeli üzerine otomotiv sektörüne özel gereksinimlerin dahil edilmesiyle oluşturulmuştur. Sürekli geliştirmeyi ve hataların ortaya çıkmamasını sağlayacak temel sistem anlayışına sahiptir.



ISO TS 16949 AMACI NEDİR

   ISO/TS 16949:2009, mevcut Amerikan (QS-9000), Alman (VDA6.1), Fransız (EAQF) ve İtalyan (AVSQ) otomotiv kalite sistem standartlarını global otomotiv endüstrisi kapsamında, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için çok çeşitli belgelendirmeye olan ihtiyacı ortadan kaldırma amacı ile düzene sokan bir ISO Teknik Şartnamesidir.

   ISO 9000 / ISO 9001 sistemi ile birlikte ISO/TS 16949:2009, otomotiv ile ilgili ürünlerin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, montajı ve servis hizmetleri için konulan kalite sistem gerekliliklerini belirlemektedir. Bu yapıya ek olarak, araç üreticileri ve araç yedek parça üreticileri tarafından ayrı olarak istenilen müşteriye özel şartlarda mevcuttur.



ISO 16949 TEMEL PRENSİPLERİ NEDİR

Sistemin 5 temel prensibi vardır. Bunlar;

  • Müşteri beklentilerinin belirlenmesi
  • Çalışanların katılımı
  • Müşteri Memnuniyeti
  • Sürekli İyileştirme
  • Kalite Hedeflerinin Yaygınlaştırılması

ISO 16949 FAYDALARI NEDİR


•Otomotiv sektöründe ürün ve süreç kalitesi ile ilgili tedarik zincirini iyileştirir.
•Otomotiv endüstrisinde yaygın ve tutarlı uluslararası kalite sistem gerekliliklerini içermektedir.
•Tedarikçi kalitesinde küresel güven sağlar.
•Belgelendirme denetimleri için referans standart olma özelliğine sahiptir.
•Müşteri memnuniyetini öncelikli kılan süreç odaklı denetim için alt yapı oluşturur.
•Küresel pazarda kabul edilir bir standart olmanın getirdiği rekabet avantajını sağlar.


ISO 9001 İLE ISO TS 16949 ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR


ISO 9001 tüm sektörlere uygulanabilir. ISO/TS 16949 ise Otomotiv Sektörüne Çalışan firmalara uygulanır.
TS 16949 Kalite Yönetim Sistemi ISO 9001 sistemi üzerine kurulan Otomobil üreticilerinin özel isteklerini tanımlayan bir sistemdir.
Ayrıca ISO 9001’ e ilaveten;
•Mühendislik Şartnamelerinin Kontrolü
•Proses Verimliliğinin Gözden Geçirilmesi
•Müşteri Temsilcisinin Görev Yetki ve Sorumluluklarının Belirlenmesi
•Çalışanların Motivasyonu ve Yetkilendirilmesi
•Fabrika, Tesis ve Ekipman Planlaması
•Beklenmedik Durum Planlarının Hazırlanması
•Tesiste Temizlik ve Düzenleme Yapılması
•İmalat Yapılabilirliği ve Ürün Risk Analizi
•Üretim ve Tasarımda FMEA Uygulamaları
•Kontrol Planı Hazırlanması ve Uygulanması konularını irdeler.



KAYNAKÇA
1.http://www.belgelendirme.com.tr/



Kalite Kavramı ve Özellikleri

       Kalite günlük yaşamda sıklıkla kullanılan bir tabirdir. Bir ürünün kalitesinden, bir hizmetin kalitesinden, bir sanat eserinin kalitesinden hatta bir insanın kalitesinden bahsedildiği olur. Günlük yaşamda çok farklı anlamlarda kullanılan bu tabir bilimsel olarak da farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Bu alanın büyük düşünürlerinden bazılarının tanımları şöyledir.


  • "Kalite kullanıma uygunluktur." (J.M.JURAN)
  • "Kalite gerekliliklere uygunluktur." (P.B.Crosby)
  • "Kalite değişmezliğin ve güvenilirliğin düşük maliyetle pazarın ihtiyaçlarını karşlayabilecek şekilde tatmin edilebilmesidir." (W.E.Deming)

Bunlara ek olarak kurumsal tanımlamalar verilebilir.

  • "Kalite bir malın ya da hizmetin müşterinin isteklerine uygunluk derecesidir."(Avrupa Kalite Kontrol Organizasyonu)

Kalitenin boyutları

       Oluşturulmaya çalışan her kalitede müşterek olan bazı özel boyutları vardır. Boyutlar kalitenin farklı ve değişik açılardan algılanmasına yardım eder. Kalitenin çeşitli açılardan incelenmesinde en kapsamlı çalışmalardan birini yapan Garvin, tüketicinin algıladığı kaliteyi sekiz boyutta incelemektedir:
  1. Performans
  2. Özellikler
  3. Güvenilirlik
  4. Uygunluk
  5. Dayanıklılık
  6. Hizmet Görme Yeteneği
  7. Estetik
  8. Algılanan Kalite

Toplam kalite yönetim prensipleri

  • Müşteri Odaklılık : Kuruluşlar, müşterilerine bağımlıdır. Bu yüzden müşterilerinin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarını anlamalı, müşteri şartlarına uymalı ve müşteri beklentilerinin üzerine çıkmak için çaba harcamalıdır.
  • Liderlik : Liderler organize ederler, yön ve amaç birliğini belirlerler. Lider firma içerisinde öyle bir ortam kurmalı ve devam ettirmelidir ki insanlar kuruluşun hedeflerinin başarılmasında tam olarak katılabilmelidirler.
  • Çalışanların Katılımı : Her seviyedeki insanlar kuruluşun birer değeridir ve tam olarak katılımları ile kabiliyetleri kuruluşun çıkarları için kullanılabilir.
  • Proses Yaklaşımı : Faaliyetler ve ilişkili kaynaklar bir proses olarak yönetildikleri zaman başarılı sonuçlar çok daha etkin olarak gerçekleştirilebilir.
  • P Planla .. Hedefleri & Prosesleri Belirle
  • U Uygula.. Prosesleri Uygula
  • K Kontrol Et.. İzle & Ölç
  • İ İyileştir.. Sürekli İyileşme Sağla
Yönetime sistem yaklaşımı: Birbirleri ile ilişkili proseslerin sistem olarak belirlenmesi, anlaşılması ve yönetilmesi kuruluşları etkinliklerini sağlar ve hedeflerin gerçekleştirilmesinde verimlilik getirir.
Sürekli İyileştirme : Kuruluşun bütün performansının sürekli iyileştirilmesi kurumun kalıcı bir hedefi olmalıdır.
İyileşme: Ürünün özellik ve karakteristiklerinin artırılması ve/veya bunları üretmek ve dağıtmak için kullanılan proseslerin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması demektir.
Karar vermede gerçekçi yaklaşım: Etkili kararlar veri ve bilginin analizine dayanır.
Karşılıklı çıkara dayalı tedarikçi ilişkileri: Bir kuruluş ve tedarikçisi birbirine bağımlıdır ve bir değer oluşturma konusunda kabiliyetleri artırmak için karşılıklı çıkarları vardır.

Toplam kalite yönetiminin sağladığı yararlar

  1. Kaynak kullanımını optimize ederek kaynak israfının azaltılması
  2. Mamul ve hizmet kalitesinin arttırılması
  3. Verimlilik için gerekli teşvik ve koordinasyonun sağlanması ve verimlilik artışı yaratması
  4. Ürün teslim sürelerinin kısalması
  5. Süreçlerde sürekli iyileşme
  6. Müşteriye hizmetin temel alınışı, müşteriye ürün teslimi sürelerinin kısalması ve sonuçta müşteri doyumunun artmasıdır.

Kalite Sistemi

       Kalite sistemi kavramı, tüm ISO standartlarının temelini oluşturur. Bazı firmaların, kusurları izlemek, müşteri şikayetlerini veya ürün getirilerini kontrol etmek için bir takım yöntemleri bulunabilir; fakat bu bir kalite sisteminin var olduğu anlamına gelmez. Bir Kalite Sistemi, kalite amaçlarının firma içinde her seviyede anlaşıldığının ve gerçekleştirildiğini belirten bir yapıyı (insanlar, prosedürler, prosesler ve kaynaklar olarak) ifade eder. Bu kalite sistemi, firmanın kayıt olmak istediği ISO Standardı ile uyumlu olmalı ve firmanın özel karakteristiklerini gözününe almalıdır. Bir firmanın, kendi proseslerini bir başka firmanın Kalite sistemi yapısına uydurabilmesi kesinlikle olası değildir. Firmaların kendilerine model olarak başka bir örnek sistem aramalı yararlı olabilirse de, bu sistemin toptan uygulanması genellikle doğru değildir.







Kaynakça

  1. Nurettin, Peşkircioğlu, Kalite Yönetiminde ISO 9000 Uygulamaları Ankara
  2. Yılmaz, M. (2003). Kalite Yönetim Sistemlerinin Evrimi ve Toplam Kalite Yönetiminin Banknot Matbaası Genel Müdürlüğüne Uygulanabilirliği. Ankara. (Uzman Yeterlilik Tezi)
  3. Dr. Seyfi Top, Toplam Kalite Yönetimi Bağlamında Sürekli İyileştirme Anlayışı
  4. İstatistiksel Kalite Kontrolü-Prof. Dr. Burak BİRGÖREN

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

other languages

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Son Yayınlananlar