Endüstri Mühendisliği öğrencilik hayatı çoğu zaman çelişkilerle ve karamsarlıklarla dolu olabiliyor. Eğer hemen bunları yapmaya başlarsanız 4-5 yıl içinde bu karamsarlıkları silip daha bilgili ve kendini geliştirmiş şekilde hayata atabilirsiniz.
1)Her gün bir TED konuşması izleyin.
Dünyanın en popüler fikir paylaşım platformlarından biri olan TED Talks’da bugüne kadar sayısız video yayınlandı. Bu konferansın varoluş amacı, farklı alanlardaki ileri derecede bilgi sahibi kişilerin bilgi alışverişine zemin oluşturmaktır. Hemen hemen tamamında son derece ilginç konulara, çoğunlukla sıra dışı yaklaşımlarla değinilen TED Talks yıllardır pek çok önemli ismi konuk etti. “Yaymaya değer fikirler” parolasıyla yayınlanan videolar pek çok farklı dilde alt yazılı olarak da izlenebiliyor. (Belirli aralıklarla paylaştığımız TED konuşmalarına bu linkden ulaşabilirsiniz: )
2)Kitap Okuyun
Alanınızla ilgili kitaplar okumanın artılarını gördüğünüzde sizde şaşıracaksınız. Bir çok insan kitap okumadığı için tedirgindir aslında. Alanınıza dair romanlar, gezi ve tecrübe kitaplarını okuyun. Okuduklarınızdan not alın. Okuyan bir beyinin algılama ve anlama oranı, hiç kitap okumayan bir insana göre %60 daha fazladır. Okuyan beyin üreten beyin olup, insanı hantalıktan kurtaran tek ilaçtır. (Bu listeyi inceleyerek başlayabilirsin)
3)Günlük yaşantınıza veya iş hayatınıza dair Analizler yapın
Analiz yapabilme becerisi Endüstri Mühendisliği’ nin, ciğeridir. Analiz yapamamak sizi boğacaktır. İstatistiğe hakim olun. SWOT analizlerini önemli kararlarınızda uygulamaya özen gösterin. Stratejik planlama yapın, kariyer hayatınızın duraklarını belirleyin ve hep bir sonraki durağa odaklı olarak durmadan ilerleyin. Bizagi gibi ücretsiz modelleme programlarında süreçler tasarlayın. Ne kadar basit olduğunu görünce şaşıracaksınız.
4) Yabancı Dil Öğrenin
Dedemizden, babamıza, ninemizden annemize dilden dile dolaşan tavsiyedir. Çok önemlidir ama aklınızı dağıtmadan vaktinizi çok iyi bir ingilizceye sahip olmadan diğer dillere ayırmayın. Mesleği size iş yeri öğretebilir ancak, ingilizceyi şirketler size öğretemez.
5) Kod Yazmayı Öğrenin
Programlamaya hakim olmak sizin için en büyük artılardan biri olacaktır. Bazı alanlarda yazılımsal çözümleri dışarıdan almayı engelleyecek çözümler üretmeniz sizin yıldızını parlatacaktır. Biraz zor bir süreç gibi gözükse de en azından verimlilik hesapları yapan programlar yazabilmek sizi geliştirecektir. Yöneticilerin yazılımları yorumlayabilmesi karar mekanizamasına büyük katkı sağlar.
6)Korkmayın, cesur olun, soru sorun.
Çekinmeden, önemli kişilerle irtibata geçin. İsteyenin bir yüzü kara felsefesini mutlaka uygulayın. Soru sormak çalışırken, sıkıntı oluşturabilir. Onun yerine şimdiden sorabildiğiniz kadar sorun.
7) Belgesel izleyin
İlgi alanınıza dair belgeseller ve önemli insanların hayatlarını anlatan filmler izleyebilirsiniz. (Düzenli olarak paylaştığımız belgesellere ulaşabilirsiniz. Bu filmleri ise mutlaka öneriyorum
8) Yardımlaşabileceğiniz ve Kendinizi Geliştirebileceğiniz Bir Arkadaş Grubu Edinin.
Hayat zorluklarla, aklınızı çelen işlerle doludur. Bu tip durumlarda yanınızda olmasını istediğiniz arkadaşlarınızı iyi seçin. Onlarla paslaşmak sizi sonuca daha kolay ve keyifli bir şekilde ulaştıracaktır.
9) EXCEL Öğrenin
Bilgisayarın herşeyi, iş yerlerinin vazgeçilmez programı üstün zekalı uygulama Microsoft Exceli öğrenin. Bütün fonksiyonlarına hakim olamasanız bile hızlı bir kullanıcı mutlaka olun.
10)Çevre Edinecek Faaliyetlerde Bulunun
Öğrenci kulüpleri ve sosyal ortamları eksik etmeyin. İletişim yönü kuvvetli adaylar her zaman bir adım öndedir.
11) Mezun olmadan mutlaka bir sosyal sorumluluk projesinde yer alın.
Hakikaten alkışlanmaya değecek bir hareket olur. Sosyal sorumluluk hayata bakışınıza çok olumlu katkılar sağlayacaktır.
12) Linkedin Kullanın
Tanımak istediğiniz firmaları görmek için, çalışanların profillerine göz atın. Bağlantılar edinmeye çalışın, Linkedin’ de mesleğe dair gruplarda mühendislerle sohbet edin soru sorun, cevap isteyin.
13) Sosyal Medyayı dozajında kullanın
İdeolojiniz kariyerinize engel olmasın. Herşeyinizi herkesle paylaşmayın.
14) Yola Çıkmadan yolu inceleyin.
Yanlış yolun neresinden dönseniz kardır ancak, yanlış ve doğru yol tercihini araştırmadan yapmak tamamen kayba sebep olabilir.
yaralandığım kaynak http://www.endustrimuhendisligim.com/
yaralandığım kaynak http://www.endustrimuhendisligim.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder